استاندارد WCAG چیست؟
استاندارد WCAG چیست؟
استاندارد WCAG در سال 1999 میلادی توسط کنسرسیوم W3C و با کمک اشخاص حقیقی و سازمان هایی در سراسر جهان تهیه شد، هدف از WCAG طراحی یک فرمت استاندارد واحد برای دسترسی به محتواهای آنلاین بود که نیاز اشخاص ، سازمان ها و دولت ها را به صورت بین المللی برطرف کند.
البته در نسخه جدید استاندارد WCAG که به نسخه 2.1 منتشر شده است در این نسخه دسترسیپذیری یا قابلیت دسترسی یک تفکر در طراحی صفحات وب است که این استاندارد باعث میشود یک وب سایت برای طیف خاصی از افراد با نیازهای ویژه در دسترس باشد.
بهصورت کلی دسترسیپذیری بدین معنی است که برای هرکسی که از آن بازدید میکند قابلیت پیمایش داشته باشد و اطلاعات مورد نظر خود را بهسرعت به دست آورد.
از این رو تیم فنی و برنامه نویسی رادیوتوان تصمیم گرفت در اقدامات اولیه وب سایت رادیوتوان را با استاندارد WCAG جهت دسترسی Web Accessibility همگام سازی نماید تا محدودیتی جهت دسترسی به محتواهای مورد نیاز برای افراد با نیازهای ویژه با انواع پلتفرم ها نداشته باشد.
استاندارد دسترس پذیری معلولین به محتویات وب سایت (WCAG) چیست؟
در اسناد و دستورالعمل های WCAG راهکارهایی را برای بهینه سازی محتوای وب ارائه میدهند تا با استفاده از این استانداردها محتوای وب برای افراد دارای معلولیت، دسترس پذیرتر و استفاده از آن آسان تر باشد و محتواهایی که به صورت عموم میتوان به آن اشاره نمود محتواهایی از قیبل متن، تصویر و فایلهای صوتی میباشد البته در کنار این محتواها باید کدها و نشانه گذاری هایی (markup) که ساختار ظاهری و نمایشی هم میباشد در آن تعریف استاندارد داشته باشد.
اصول استاندارد WCAG
در مرحله اول باید قابل دریافت بودن (Perceivable ) باشد.
به این صورت که تمام اطلاعات وب سایت و محتواهای آن برای تمامی کاربران بازدیدکننده قابل دریافت باشد، یعنی اگر کاربری که دارای معلولیت میباشد به آسانی بتواند به تمامی آن دسترسی داشته باشد و در صورت نیاز محتواها حتی با فرمت های رایج در دسترس قرار میگیرد و رادیوتوان سعی دارد محتوهای وبلاگی خود را بهمراه متن و توضیحاتی که برای فرمت های تصویری و ویدیویی قرار میدهد در کنارشان توضیحات صوتی هم قرار دهد.
در مرحله دوم باید عمل پذیر بودن (Operable) باشد.
به این صورت که ما علی رغم داشتن ناتوانی هر کاری را که در وب سایت ها انجام می دهیم بتواند انجام دهد مانند کلیک بر روی لینک ها، دکمه های لینک دار و…
در مرحله سوم قابل فهم بودن (Understandable ) باشد.
ما در وب سایت های طراحی می کنیم باید به قابل فهم بودن آن هم توجه کنیم به این صورت که اگر هر فردی با هر توانایی به سایت مراجعه کرد بتواند به آسانی آن را درک کند
در مرحله چهارم سازگار ( Robust ) باشد.
یعنی در وب سایت طراحی شده وب سایت با ابزارهایی که کابران دارای معلولیت استفاده می کنند سازگار باشد که البته این تکنولوژی و فناوری اغلب در انواع دیوایس ها و استانداردهای برای تولید هر نوع پلتفرمی سازگار بودن رعایت می شود و حتما این یکی از نکات مهم آن می باشد.
امیدواریم با مطالعه محتوایی که به صورت تخصصی در خدمت شما بودیم بتوانیم وب سایت های دسترس پذیر با استفاده آن و عملکرد صحیح را در اختیار دوستان دارای معلولیت قرار دهیم، رادیوتوان آماده همکاری و ارائه مشاوره جهت دسترس پذیری وب سایت ها برای سازمان ها یا نهادهای دولتی و غیر دولتی می باشد .