لویی بریل مخترع الفبای نابینایان، فردی که خود نابینا بود
لویی بریل مخترع الفبای نابینایان، فردی که خود نابینا بود
لویی بریل مخترع خط بریل در سال ۱۸۰۹ میلادی در دهکده کوچکی در چهل کیلومتری پاریس چشم به جهان گشود.
حرفه پدرش ساختن افسار و یراق اسب بود.
درسه سالگی زمانی که در کارگاه پدرش سرگرم بازی با ابزار و تقلید از او بود ناگهان یکی از ابزارهای تیز احتمالاً درفش، وارد چشم او شد و او را از نعمت بینایی محروم کرد.
لویی در سال ۱۸۱۹ م. به بنگاه سلطنتی نابینایان وارد گردید.
در همین سال فردی به نام چارلز باربیه نظریه ای در زمینه آموزش نابینایان با الفبایی ظاهراً ساده ولی مرموز بر مبنای صورت ارائه کرد. متأسفانه اقدام او به علت استفاده از رموز و اصوات با استقبال مواجه نشد.
ولی گامی مثبت و ابتدایی در این راه برداشته بود.
لویی با تمام وجود کمبود خطی مناسب و کامل برای نابینایان را احساس می کرد و پس از بررسی آراء دیگران، شروع به مطالعه و تحقیق در این زمینه نمود.
وی بالاخره پس از سالها تلاش و پشتکار با نبوغی خاص در سال ۱۸۲۹ م. موفق به اختراع خط جدیدی گردید که به نام خود او بریل نامیده شد.
چیزی که الفبای بریل را حقیقتاً قابل استفاده کرد ارتباط مستقیم آن با حس لامسه است.
پس از اختراع الفبای بریل عده زیادی برای تغییر یا تکمیل آن آزمایشهای بسیاری انجام دادند، ولی متفق القول نظام طراحی شده بریل را بهترین نوع آن دانستند.
موارد استفاده از خط بریل بسیار زیاد است.
الفبای بریل در ریاضی و موسقی
لویی بریل نه تنها از این مجموعه، الفبای را استخراج نمود، بلکه نت موسیقی ارقام ریاضی و علایمی برای تندنویسی و تندخوانی نیز طراحی و تهیه کرد.
این الفبا با کلیه زبانها از یونانی قدیم تا روسی و چینی و فارسی قابل تطبیق است.
به این ترتیب حقیقتاً می توان آن را خطی بین المللی دانست.
از این جهت بر الفبای لاتین برتری دارد.
با پیدایش این خط تحول شگرفی در ارتباط بین نابینایان و آموزش و یادگیری آنان در جهان به وجود آمد، و این خدمت خود منشأ خدمات ارزنده تر دیگر مشاهیر و نوابغ نابینای دنیا در این زمینه گردید.
نابینایی لویی بریل در کودکی، تیزهوشی و استعداد خارق العاده اش توانست راه کسب علم و دانش را برای نابینایان باز کرده و موجب ترقی و بهبود زندگی اجتماعی و فردی آنان گردد. این مخترع نامدار در سال ۱۸۲۵ م. در سن چهل و سه سالگی به علت بیماری سل دیده از جهان فرو بست. او در حیات عمر به درستی مطلع نبود که در آینده چه شهرتی در جهان کسب خواهد کرد.
این مطلب از کتاب «نوابغ و مشاهیر معلول جهان» تالیف مهندس منصور برجیان انتخاب شده است.